En dag i Madrid på väg till Teneriffa

Min årliga resa blev Teneriffa med en dag i Madrid. Idén kom sig av att jag inte hittade en direktresa tur och retur till lägre priser och så ville jag se lite mer.

 Med välpackat handbagage började äventyret måndagen den 3/10 på Arlanda i terminal 2 och när man reser med rullstol så kan man oftast inte checka in själv utan måste gå till en incheckningsdisk för att få en ”tag ”på rullstolen. Den här gången flög jag med Iberia de blev lite försenade så den här gången fick de som behöver assistans komma ombord sist. Resan funkade bra men är man kaffesugen och hamnar i mitten så kan det redan vara slut innan rad 21 så det fick bli en inplastad belgisk våffla och vatten med bubblor.

Assistansen funkade bra på ”Aeropuerto Madrid-Barajas” och ska man på anslutningsresa så har de en minibuss för att komma till Terminal 3-2-1. Själv skulle jag bo kvar i terminal 4 på ett hotell som heter Air Rooms by premium traveller och ligger i närheten av tunnelbanan. Rum nummer 1 var handikappanpassat med armstöd, och duschpall i duschen., sovrumsdelen har en dörr som man kan stänga för att inte vakna av tågen som passerar i tunnelbanan.  

Efter en natts god sömn checkade jag ut och köpte en turistbiljett inom zon A som är nästan hela Madrid och gäller för både tunnelbana och buss. En turistbiljett för en dag kostar runt 8€. Jag började med att ta tunnelbanan till terminal 1-2-3 med väskan fastsatt i rullstolen med en karbinhake för att komma av tåget på ett smidigt sätt.

 Stationen var i början av terminalen så nu började jakten på att hitta platsen där man kan lämna in väskan. Jag följde skyltarna och på min väg tävlade jag med de som åkte rullband och 700 meter senare genom en parkeringsplats och upp för en halvbrant ramp lyckades jag lämna in väskan. Väskorna som lämnas in där skannas så man inte lämnar in något explosivt. Nästa steg var att ta sig in till centrala Madrid som heter ”goya”. Provade att ta bussen in men rampen fungerade ej och jag orkade inte rulla tillbaka till tunnelbanan så det fick bli taxi nr 2. Taxi in till centrala Madrid kostade 30€ som är ett fast pris och ska man åka till flygplatsen skulle det kosta 35€.

 Hoppade av vid ”El Corté Ingles” på Calle de Goya för att käka frukost men hittade inte något bra ställe att äta på då de flesta bara hade barbord. Började rulla neråt mot Plaza de Colón för att ta mig till Museo de Cera som är ett vaxmuseum. När jag kom fram möttes jag av en trappa och tänkte hur kommer man ner, finns det hiss? Som tur var fanns det en hiss i ett trapphus. Väl nere var det bara att köpa en biljett som man måste hålla hårt så man kommer in på alla delar av museet. Det fanns många vaxdockor att titta på och fotografera men missade en våning och spöktåget då de delarna var stängda tror det beror på att det är speciella öppetider. Biljetten kostade 17€(fick lite rabatt).

Runt Plaza de Colón finns en del hotell, ett casino, Hard Rock Café och diverse andra matställen. Jag fortsatte rulla neråt genom en allé förbi fontäner ner till Plaza de Cibeles framför ”Gothic City Hall” där de har satt upp en banderoll där det står ”Refugees Welcome”. 

Gothic City Hall

Jag fortsatte neråt förbi en massa bokstånd med begagnade böcker i massor, förbi nationalmuseet ”del Prado” och botaniska trädgården ner till torget framför konstmuseet ”Reina Sofia” och käkade en pizza med skinka och annanas på ”Trattoria Pinocchio”. När jag käkade såg jag att det var stängt så det blev ingen konst den här gången men nu fick jag frukost, lunch och nästan middag för nu vart man hungrig och lite grinig. Efter 1 timma med mat, vila och bättre humör rullade jag vidare till tågstationen. Först försökte rulla ner för en halvbrant nedförsbacke men med plast på drivringarna bränner det fint så jag fick vända och ta den långa vägen runt och sedan till hissen längst bort för att komma till tunnelbanans perrong. 

Hade inte hundra koll men lyckades hitta ett rätt perrong som tog mig till terminal 4 och som tips så brukar rullstolsingången vara i vagnen längst fram men även i mitten märkte jag. Efter bytet till terminal 3-2-1 blev det till att rulla 700 meter och hämta väskan, kontakta assistansen på flygplatsen, checka in rullstolen, gå igenom säkerhetskontrollen med en drogtestad rullstolsdyna och leta upp en handikapptoalett för att sedan äta en varm baguett och en kall öl. 

21.00 satt jag mig vid gaten och tyckte det var väldigt lugnt, ska jag åka själv? Jag hoppade tillbaka till rullstolen och kollade om det var rätt gate, men det var det inte rätt gate låg 5 minuter bort som jag rullade på 2 minuter tack vara en nerförsbacke och lite putthjälp vid uppförsbacken och sen fram till tjejen vid gaten så hon kunde ringa assistansen.  Jag flög nu med Ryan Air och väl i flygstolen och efter en kopp kaffe somnade jag till lite och landade Tenerife Sur 23.55. 

En halvdag i Madrid blev för stressigt men ett intressant äventyr på egen hand. Nästa gång måste man stanna längre och ta det lugnare och åka taxi mellan olika platser.

Fortsättning följer om mina äventyr på Teneriffa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*