Strong Batteriladdare av Elixia

boxdelar

 

 

Tack vare en grodas muskel på 1780-talet utvecklades batteriet då Alessandro Volta motsatte sig Luigi Galvanis teori om att elektriciteten kom ifrån grodan utan hävdade att det var när två olika metaller kom i kontakt med varandra. Detta verifierades 1791 och 1800 så uppfann Volta det första batteriet.
(Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_battery )

Med den här laddaren kan du ladda alkaliska batterier (AA, AAA) så vida de inte är skadade fysiskt, kemiskt och elektriskt det vill säga att en stor procent föll bort. Jag testade cirka ett 50-tal batterier i blandade märken och lyckades ladda 10 av dem så det är inte så enkelt som det låter men det verkar funka när förutsättningarna är de rätta.

Det alkaliska batteriet uppfanns av Samuel Ruben 1950 men patentet fanns redan 1881 men blev ingen kommersiell framgång. På den tiden innehöll batteriet kvicksilver men i dag finns det inga tungmetaller i dem.
(Källa: http://batteriforeningen.se/om-batterier/batteriets-historia/ )

laddare lyser Laddaren i sig känns välgjord och man ser tydligt om laddaren laddar eller är klar samt att du kan testa dina batterier då dioderna ej lyser om något är fel. Den klarar också att ladda Ni-MH och Ni-Cd. Den har också smarta funktioner såsom individuella laddningskretsar, skydd mot överladdning samt skydd mot överhettning.  Överlag tycker jag laddaren är lättanvänd och ett plus för att varje batteri laddas separat (4 laddare i en).

 

 

+ Testar batteriet.
+ individuella kretsar.
+
Skydd mot överladdning samt Överhettning.
+ Liten och behändig och ligger bra på bordet.

– Osäkerhet om möjligheten att ladda alkaliskabatterier. (gråzon?)
– Dyr att köpa.

För mer info om batterier finns det att läsa hos batteriforeningen.se

1 Comment

 1. Har nu införskaffat denna ”låter-för-bra-för-vara-sann”-laddare då det var 50% kampanj på CDon (black friday =)) och tyckte det kunde vara värt att testa. Laddaren är robust och väl designad….batterierna sitter fast väldigt stabilt….något som kan vara problem vid andra märken. Testade förts 4st Philips AAA Alkaliska där det var ca. 1/5 kraft kvar. Efter ca. 4 timmar var det i stort sätt full kraft tillbaks. Wow! Testade sen 3 AA samt en AAA (oxå alkaliska) från elektronik och tillbehörs butikens eget märke: Kjell & Company. Igen, ca. 25-20% batteri kraft fanns kvar och där sen hade jag 4st batterier med full kraft åter till användning igen!
  Money Saver!

  Jag tror man ska vara ganska noga med kvalité av batterier, märken som: Duracell, Energizer, Philips, GP, Panasonic, Rayovac, Tecxus, Varta och liknande klass. Uppenbarligen funkar även Kjells batterier. Men batterier som: Novaline, från Ikea, Okända från Rusta/ÖB, billiga från ICA, ”basic Bulk” batterier från nätet……neeej dessa bör inte användas. Använd kända märken med bra kvalité och livslängd. Dessa kan du då ladda upp och tjäna in snabbt inköpspriset. Det viktiga är dock att se till det finns en 20% batteri styrka kvar. Det är bra att ha en sån där batteri mätare som mäter stegvis 20%, 40%, 60%, 80%, 100% och har man en prick så är det dags! Hittills bara testat 2 märken och åtta batterier men fått alla att nå upp till antingen 4-5 prickar / 80-100%. Fullt godkänt!

  Håller med om att 4 separata laddnings kretsar är så mycket mer praktiskt och hade ej köpt om det inte var så – en självklarhet!

  Använder man de rätta märkena med tillräcklig styrka kvar och där datumen på batterierna ej har passerat…..då ska inte det vara några problem att ladda upp. Kan tänka mig det blir varierande resultat om man inte uppfyller ”dessa 3 krav”. 😛

  Hittills positivt överraskad – hoppas det håller i sig!

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*