Kryssning till Helsingfors

20150922_152616

Måndagen den 21/9

Den här veckan har jag tagit semester som varit planerad sedan länge så jag passade för första gången på att åka till Helsingfors med Silja Serenad. Båten avgick ifrån värtahamnen 16.45 och anländer 09.55 finsk tid(8.55 svensk tid) båten har ett shoppingstråk i mitten av båten med affärer och restauranger och ett jazzband spelar under kvällen. Mitt val av restaurang blev Bon Vivant som är för den kulinariska där varje maträtt som man valde presenterades. Till förrätt blev det soppa på kronärtskocka med ett litet tryffelbröd. Till varmrätt blev det hälleflundra med hummersmör samt mandelpotatis. Då jag har valt bort att dricka alkoholhaltiga drycker under ett år för att låta levern ta hand om alla mediciner. Som dryck valde jag en alkoholfri äppeldrink som aperitif och ett vitt alkoholfritt torres. Jag trodde först att vinet innehöll alkohol för det var riktigt likt i smaken men det ar 0% i.

Efter maten blev det till att handla lite på taxfree. Det blev lite James Bond-parfym till mig och min fru. Första kvällen avslutades med att se en liten danshow av dansgruppen Todes på Atlantis Palace. De började med att köra en Michael Jackson och fortsatte med diverse effektfulla koreografier.

20150922_180104

20150921_191746


Tisdagen 22/9

Efter en skön natts sömn på Silja Serenade blev det en god frukost på den italienska restaurangen Tavolata. 09.30 anlände båten till Olympiaterminalen i Helsingfors och för att slippa stå i kö passade man på att gå upp i hytten och ta det lugnt en stund och ta på sig jackan i lugn och ro.

När jag klev av båten och ut ur terminalen så rullade jag 50-100 meter till tvåans spårvagn upp till Hållplats kampen. Alla spårvagnar verkar vara tillgängliga och troligtvis med ramp som jag missade att se, fast vissa perronger funkade bra att lyfta på framhjul och rulla in över mellanrummet. Efter avstigning bar det av 3-400 meter rakt fram till bergkyrkan (Rock Church) och det är som namnet säger en kyrka insprängd i ett berg med en stor kopparkupol som tak.

Rockchurch Helsingfors 20150922_152444

Efter bergkyrkan var det dags att rulla ner för backen igen och in i Tennispalatset för att besöka konstmuseet men de höll på att renovera hela byggnaden så det var stängt. En del restauranger och cafér var öppna och några höll på att öppna, här finns också en biograf och ett antal playstation 4 displayer där man kunde testa olika spel.

Playstation 4

Nu bar det vidare till Kampen (Kamppi) som är ett stort köpcentrum på 5 – 6 plan om jag räknade rätt. Där fanns det ett brett utbud med affärer som t.ex Clas Ohlsson, Synsam, Stadium, Plantagen, Lidl, Ecco, cybershop, gothbutik, en skatebutik som jag inte kommer ihåg namnet på. Längst ner i källaren fanns det heltäckta spärrar till en massa bussar och till tunnelbanan. Efter att ha hittat tillbaka till Espressohouse som har gratis wifi helt öppet så passade jag på att lägga ut några bilder på facebook. Sedan bar det av till spårvagnen och jag åkte ner till Mikaelsgatan och rullade först rakt fram till Alexandersgatan och sedan första höger efter Burger king för att besöka Karl Fazer Café och äta kycklingsoppa, kanelbulle, moussetårta och dricka en riktigt god cappucino. På caféet kunde man även köpa Fazers produkter.
Kamppi

20150922_142428 Kaffe, Kanelbulle och chokladmoussetårtbit

När man var mätt och belåten bar det av till Olympiaterminalen då tiden i land började ta slut. Väl ombord bar det av till hytten för att vila en stund då man var helt slut i kroppen och svettig. Jag vilade cirka en timma, hoppade in i duschen för att sedan äta middag. Maten avnjöts den här gången på El Capitán som är en grillrestaurang med allt ifrån angus beef och grillad kyckling m.m. Började med en alkholfri hallondrink som var lagom söt och till varmrätt blev det grillad kyckling med rödvinssås och som dryck vatten utan bubblor.

Efter maten gick jag in souvenirbutiken och hittade en T-shirt med sveriges genom tiderna mest kända traktorer och en med muminpappan som destilerar troligtvis Whiskey tillsammans med Stinky.

T-shirt med svenska legendariska traktorer

Imorgon onsdag klockan 09.30 lägger båten till i värtahamnen och min första resa till Helsingfors är över. Jag kommer garanterat att åka tillbaka med nya äventyr och tillslut kanske man tar med sig bilen över samt övernatta några dygn eller kanske en hel vecka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*