Mediciner för hjärtat

Dosett

 

Inne på sjukhuset fick jag diverse mediciner en del intravenöst och en del i tablettform för att motverka hjärtsvikten. För att återhämtningen ska gå snabbare innan medicinen fungerar fullt ut fick jag medicin i droppform ”Simdax” som jag kallade för dunderhonung vilket innebär att man dopar hjärtat. Droppet har man i 24 timmar och verkar i ett antal veckor tills medicinen har full verkan.

När jag kom hem och hämtat ut medicinerna så var det lite förvirrande då man inte var så van med mediciner. Det som hände var att på burkarna stod det en dosering och på medicinlistan stod det en annan dosering och det är ju medicinlistan som gäller tills man hör något annat förutom doseringslistan för waranet som ändrar sig tills man har ett pk-värde som ligger mellan 2 – 3. PK-värdet tar man som blodprov genom ett stick i fingret och sedan mäter man hur lång tid det tar för blodet att koagulera och delar det med normalvärdet.

För att ha koll på medicinerna och slippa plocka ihop dem varje dag skaffade jag mig en dosett för att plocka ihop hela veckans mediciner 1 gång per vecka. Vissa mediciner har fastnat i dosetten så det gäller att kolla så att alla piller kommer ut. Skulle jag åka bort över en helg så skaffade jag mig två mindre dosetter med tre fack och två olika färger vit bakgrund för morgontabletterna och en orange för kvällsdosen.

Mindre dosetter

En utav medicinerna var man tvungen att trappa upp och slutade med fyra tabletter för att nå de antal milligram som är planerat men för att göra det enklare så bad jag om att få en större tablett med högre dos för hålla reda på färre tabletter. Istället för 6 tabletter på morgonen kom jag ner till tre stycken.

Min nästa plan är att skaffa en dosett med fem fack att ha med till jobbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*