Blodprov och ultraljud

ultraljud

Denna dag har haft spänning i luften efter sviterna av hjärtsvikt i mitten av maj var det dags för återbesökpå sös och kontrollera hjärtats status med hjälp av ekokardiografi(Ultraljud på hjärtat).

Men innan det var dags för ultraljud blev det ett besök på vårdcentralen för kontroll av pk-värdet(blodets levringsförmåga) som görs för att ha koll på rätt dos av waranet (blodförtunnande medicin). Man börjar med att anmäla sig i kassan och sedan går man till labbet som tar provet genom ett stick i fingret och blodet som kommer ut sugs upp genom ett litet tunt rör sen går det till analys.

När det är klart granskar ansvarig läkare på resultatet och räknar fram gällande dos på medicinen. Behöver man ändra dosen samma dag ringer de hem och är det inte akut får man hem ett papper på vilken dos det är som gäller samt info när nästa provtagning kommer at ske.

Klockan 14 var det dags för det man väntat med spänning på ”ultraljudsundersökningen”. Först fick jag träffa sjuksköterskan som matar in vikt och längd sedan smetar man in givaren med kladdig gele för att få så bra kontakt som möjligt med det organ som ska kontrolleras. Man får ligga på vänster sida för att komma åt att se hjärtat.

Idag kollades det på hur klaffarna pumpade och tog olika mått och värden för att räkna fram pumpförmågan. Man kollade också om den påbörjade proppen var kvar.

När det är klart kommer en läkare in och lämnar ett förhandsbesked så man slipper vänta tills man träffar den ansvariga doktorn.

Resultatet var mycket bättre pumpförmågan har gått ifrån 15% till 40% där den normala pumpförmågan ligger på 55% så det kändes mycket bra och tänkte att jag har haft en jäkla tur.

Nu kommer man somna extra gott och imorgon är en ny dag.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*